d”Asbestlogisch  –  Engelsestraat 32  –  9671BH Winschoten  –  Tel:0597-431158  –  Mob:06-25516326
d”Asbestlogisch  –  Engelsestraat 32  –  9671BH Winschoten  –  Tel:0597-431158  –  Mob:06-25516326
Asbestinventarisatie- en adviesbureau
Home
Asbestinventarisatierapport
Asbest
Wetgeving
Risico's en gevolgen van asbest
contact
Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Asbest werd lange tijd gebruikt vanwege zijn goede eigenschappen. Het is sterk, slijtvast, isolerend, kan tegen logen/zuren en kan erg goed tegen hoge temperaturen. Door asbest te combineren met een bindmiddel, zoals cement, karton, lijm of gips werden er producten mee vervaardigd die werden gebruikt om huizen te bouwen of te verbouwen. Ook werd het gebruikt in huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld het warmhoudplaatje van vroeger.

Vanwege de gezondheidsrisico's van asbest geldt sinds 1 juli 1993 een volledig verbod op het fabriceren, toepassen, importeren, voorhanden hebben en bewerken van asbesthoudende materialen.

De enige werkzaamheden met asbest die in Nederland zijn toegestaan, bestaan uit het verwijderen ervan.
Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest
Asbest is in te delen in twee categorieën: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest (ook wel losgebonden genoemd). Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels stevig in het materiaal vast. Daardoor komen er nauwelijks vezels vrij als het materiaal in goede staat verkeerd en niet wordt bewerkt of gesloopt. Bij niet-hechtgebonden asbest zijn de vezels niet of nauwelijks aan het materiaal verbonden. De vezels kunnen dan gemakkelijker vrijkomen, waardoor de kans op gezondheidsrisico’s veel groter zijn.

De toepassingen
Er zijn 3500 verschillende toepassingen van asbesthoudende materialen of producten. Een aantal van de meest voorkomende toepassingen zijn: golfplaten, dakleien, dakgoten, buizen voor ontluchting en afvoer, borstweringspanelen, bloembakken, plafond- en wandbeplating, imitatiemarmer, vensterbanken, vloerzeil, vloertegels, afdichtingskoord, beglazingskit, CV-installaties, geisers, convectorputten, dakbeschot.